Honderden steenuilen geteld in Zeeuws–Vlaanderen
Tijdens de algemene ledenvergadering op dinsdag 28 november jl. werd al duidelijk hoeveel werk de vrijwillige vogeltellers verzetten. De resultaten zijn waardevol voor wetenschappelijk onderzoek.
Wij zijn dan ook blij dat Omroep Zeeland al op 1 december berichtte over het onderzoek naar steenuilen in Zeeuws–Vlaanderen. Op 28 december publiceerde Raymond de Frel er eveneens over in de PZC.
Foto eigen collectie Alex de Smet
Eén keer in de vier jaar wordt het steenuilenonderzoek uitgevoerd door de vogelwerkgroep van De Steltkluut en ’t Duumpje. Je zou kunnen zeggen dat het goed gaat met de steenuilen in Zeeuws–Vlaanderen. Dit jaar zijn er immers 283 steenuilen geteld, acht meer dan in 2019.
Vergelijk je het aantal getelde steenuilen in 2013 met aantallen die in 2003 geteld werden, dan is er toch reden tot zorg. Helaas voelt de steenuil zich sinds 2003 minder thuis in Zeeuws–Vlaanderen. Er werden 419 plekken geteld, Dat is een afname van 32 procent, oftewel 136 territoria.
Territoria verdwenen
Wat opvalt zijn de verschillen in het aantal steenuilen in West–Zeeuws–Vlaanderen en Oost–Zeeuws–Vlaanderen. In het westen is het aantal territoria sinds 2019 met 21 afgenomen, in het oosten met 29 toegenomen.
Over een periode van tien jaar, zijn er helaas 136 territoria verdwenen. Uit onderzoek blijkt dat dit komt doordat de landschappen in Zeeuws–Vlaanderen veranderen. Steeds meer buitengebied verliest haar oorspronkelijke functie: oude, verlaten boerderijen worden gesloopt of krijgen een andere (recreatieve) bestemming. Woonwijken worden uitgebreid en erfbeplanting wordt gekapt. De verwachting is dat deze trend zich helaas verder zal doorzetten. Hiermee verdwijnen juist die plekken waar de steenuilen het prima naar hun zin hebben.
Bij de sloop van gebouwen, het kappen van erfbeplanting in het buitengebied én de uitbreiding van woonwijken, wordt er weinig tot geen rekening gehouden met de aanwezigheid van steenuilen.
Zo luidt de conclusie van 't Duumpje en De Steltkluut in hun onderzoeksrapport.
Steenuilvriendelijk
Er is de afgelopen jaren hard gewerkt om de gebieden steenuilvriendelijk te maken. De Steltkluut heeft samen met ‘t Duumpje en Stichting Landschapsbeheer Zeeland, 121 nestkasten opgehangen. Dit werpt zijn vruchten af zodat we kunnen melden dat het sinds 2019 weer beter gaat met de steenuil.
Meer weten?
Wil je meer weten over de onderzoeken naar de steenuilen? Bekijk de rapporten op deze publicatiepagina onder het kopje ‘Zeeuws–Vlaanderen: steenuilen’
Meer weten over dergelijke vogelonderzoeken of ander vrijwilligerswerk neem dan contact op met de Vogelwerkgroep