Steenuilen tellen in Zeeuws–Vlaanderen

Athene noctua - Steenuil

Door regelmatig te tellen krijgen we een goed beeld van de aantallen steenuilen in de regio en kunnen waar nodig gerichte maatregelen getroffen worden.

Om de vier jaar worden de steenuilen in Zeeuws–Vlaanderen geteld. In 2019 was dat de meest recente keer, dus dit voorjaar wordt er weer geteld. Zeeuws–Vlaanderen is één van de bolwerken in Nederland waar de steenuil nog in redelijk aantal voorkomt. In 2019 waren er nog zo’n kleine 300 broedparen. Dat was een forse afname ten opzichte van de periode daarvoor. 

Vrijwilligers

Tellers spelen de lokroep van de steenuil af op typische locaties waar dit uiltje voorkomt. Roept er eentje terug, dan is er sprake van een territorium en kan er een stip op de kaart worden gezet. Deze inventarisatie gebeurt in het donker omdat de steenuil dan het meest actief is. De meeste steenuilen komen voor in het buitengebied in de buurt van boerderijen, oude fruitboomgaarden en knotbomen. De roep van de steenuil wordt midden in de polder en bij boerderijen afgespeeld. Mocht jij dit voorjaar personen op of langs de polderwegen zien en gelijktijdig het geluid van de steenuil horen, dan zijn hier wellicht de tellers aan het werk. Maak gerust een praatje met de tellers. Ze delen hun ervaringen graag.

Via birdtree@zeelandnet.nl kan meer informatie opgevraagd worden of meldingen doorgegeven worden.

Dit artikel verscheen op 8 februari 2023 in het Zeeuws–Vlaams Advertentieblad.

Bron afbeelding:
Wikipedia